CPB: Lessen voor de NOW

 

Vandaag een coronapublicatie van het Centraal Plan Bureau (CPB) gelezen met de titel “Lessen voor de NOW”.

Het is een interessant document wat ingaat op de historie, gevolgen, voor- en nadelen van de regeling én er worden suggesties gedaan voor de toekomst. Er worden tevens een aantal beleidsopties gepresenteerd. In deze opties wordt gesproken over de mogelijkheid om werknemers te ondersteunen in de reallocatie via omscholing, werkbegeleiding en mobiliteitssubsidies. Dit betreft dan werknemers die permanent geraakt worden door de Corona-crisis in bepaalde sectoren. Er wordt tevens gesproken om werkgevers te prikkelen door een beperkte verlaging van het vergoedingspercentage in te voeren en het prikkelen tot het maken van meer omzet.

Toekomstige crises en kosten
Voor toekomstige crises is het van belang na te denken over een meer structurele regeling voor een tijdelijk omzetdaling, bijvoorbeeld de calamiteiten WW. Bij het ontwerpen van een meer structurele regeling kan meer maatwerk worden geleverd, bijvoorbeeld toegesneden op de sector, of afhankelijk van de gewerkte uren en het inkomen van de individuele werknemer. De regeling moet wel uitvoerbaar blijven. Het CPB stelt voor om nog eens goed te kijken naar de regelingen in andere landen die meer ervaring hebben met dergelijk beleid, zoals Duitsland en Frankrijk. Verder komen de kosten van de NOW-regeling nu voor rekening van het collectief. Nu duidelijk is geworden dat sommige sectoren meer vatbaar zijn voor een pandemie dan andere sectoren, is premiedifferentiatie op basis van NOW-gebruik in de sector wellicht een optie voor de toekomst, na de coronacrisis (Italië heeft al een dergelijke regeling).

We zullen zien waar uiteindelijk de beleidsopties toe zullen gaan leiden maar interessant om de ontwikkelingen en verschillende gedachten/uitgangspunten te blijven volgen.

Bron: CPB

Classen Consultancy ondersteunt u bij sociaal juridische vraagstukken


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.