UWV-kennisverslag: volumeontwikkeling voorjaar 2020

De belangrijkste ontwikkeling in 2019 v.w.b. de WIA:

  • In 2019 steeg de instroom in de WIA met 5,5%. De toename is vrijwel volledig geconcentreerd bij de WGA. Bij de IVA zien we nauwelijks een toename.
  • De instroomstijging bij de WIA in 2019 heeft drie oorzaken:
    • Een toename van het aantal werknemers als gevolg van de economische ontwikkeling.
    • Een toename van de instroom van 60-plussers door de verhoging van de pensioenleeftijd.
    • Een toename van het aantal verstrekte voorschotten. De drie oorzaken dragen in ongeveer gelijke mate bij aan de WIA-stijging.
  • De toename door het aantal voorschotten is een statistisch effect. Gecorrigeerd voor de extra voorschotten is de stijging van de WIA-instroom 3,6%, niet 5,5%.
  • In 2019 is het instroomrisico in de WIA van 60-plussers niet verder gestegen. De jaarlijkse kans voor een 60-plusser om arbeidsongeschikt te worden is net als in 2018 maximaal 1,5%. De stijging van de instroom van 60-plussers in 2019 is daarom voor het grootste deel het gevolg van het toenemende aantal werkende 60-plussers.

De verwachting is dat in 2020 het aantal WW-uitkeringen én duur zal toenemen als gevolg van het coronavirus. In welke mate is op dit moment niet in schatten. In 2019 is het aantal WW-uitkeringen met 15% afgenomen t.o.v. 2018. Ook in de Ziektewet zal het aantal ziekmeldingen hoger zijn alleen kan het UWV (nog) niet aangeven in welke mate.

Bron: UWV

Classen Consultancy ondersteunt u bij sociaal juridische vraagstukken 


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn