Coulance regeling bij wel een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, maar geen schriftelijke arbeidsovereenkomst

Op 9 december jl. heeft de minister van SZW aan de Tweede Kamer gemeld dat werkgevers tot 1 april 2020 de tijd kregen om een vaste arbeidsovereenkomst op schrift te stellen, om te voldoen aan de voorwaarden voor de lage WW-premie.

Omdat het vanwege het coronavirus niet voor alle werkgevers praktisch mogelijk is om aan die voorwaarde te voldoen, is deze periode verlengd tot 1 juli 2020. Het coulanceregime, geldig voor werknemers die uiterlijk 31 december 2019 voor onbepaalde tijd in dienst waren, geldt dus tot en met 30 juni 2020.

Dit als aanvulling op een eerder artikel “Administratieve vereisten WW-premiedifferentiatie naar de aard van het contract”.


Daarnaast is er een (Corona)bepaling opgenomen over het volgende:
In de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is opgenomen dat werkgevers met terugwerkende kracht de hoge WW-premie moeten afdragen voor vaste werknemers die in een kalenderjaar meer dan 30% hebben overgewerkt.

Vraag (In het kennisdocument vraag 15): Mijn werknemers werken veel over in verband met het coronavirus. Moet ik dan de lage WW-premie herzien?
Door het coronavirus kan de bepaling dat werkgevers met terugwerkende kracht de hoge WW-premie moeten afdragen voor vaste werknemers die in een kalenderjaar meer dan 30% hebben overgewerkt tot onbedoelde effecten leiden in sectoren waar door het coronavirus veel extra overwerk nodig is (bijvoorbeeld de zorg). Om die reden is besloten deze regeling aan te passen om deze onbedoelde effecten weg te nemen. De minister van SZW zal deze aanpassing, die voor kalenderjaar 2020 zal gelden, zo spoedig mogelijk uitwerken.

Zie tevens het op een eerder moment gepubliceerde artikel “Corona-noodpakket banen en economie: WW-premiedifferentiatie”.

Het kennisdocument Premiedifferentiatie WW is op 18 maart 2020 aangepast (v 1.2) en is hier te raadplegen.

Bron: Rijksoverheid

  

Classen Consultancy ondersteunt u bij sociaal juridische vraagstukken 


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn