Jurisprudentie: onterechte vaststelling WHK-premie

Jurisprudentie ECLI:RBGEL:2018:382 datum 30-01-2018


In deze uitspraak gaat het om een te hoge vaststelling van de WHK-premie omdat er door een werkgever geen beroep was gedaan op ziekengeld conform no-risk voor een (ex)werknemer. Hierdoor werd betreffende (ex)werknemer toch aan de werkgever toegerekend middels de gedifferentieerde premie. De Belastingdienst legde voor de rechtbank uit dat de woorden "recht op ziekengeld" in art. 117b lid 3 sub c WFSV gezien moesten worden als geclaimd én uitbetaald om te voorkomen dat er toerekening in de WHK-premie zou plaatsvinden. In deze zaak ging het om het feit dat, zonder dat de werkgever het ziekengeld bij het UWV heeft geclaimd, de Belastingdienst de opvatting had toch tot toerekening over te gaan en de WHK-premie hierop te doen aanpassen.

Hier was de werkgever het niet mee en heeft verhaal verhaald bij de Rechtbank Gelderland. De rechtbank gaat in op de bepalingen omtrent het bepalen van de toerekenbare WGA-schadelast en verklaart het interpretatieverschil van De Belastingdienst en het UWV inzake "recht op ziekengeld".

De conclusie van de rechtbank is dat de woorden "recht op ziekengeld" zo moeten worden uitgelegd dat er geen claim en uitbetaling door het UWV nodig is. Dit betekent kort gezegd dat de Belastingdienst er niet zondermeer van kan uitgaan dat wanneer er geen ziekengeld is geclaimd onder de no-risk bij het UWV er toch toerekening moet plaatsvinden ter vaststelling van de WHK-premie. Het niet claimen van een het ziekengeld bij het UWV wil niet zeggen dat er geen sprake was van een no-risk status. In het geval van een no-risk status is het juist de bedoeling van de wetgever dat de mogelijke WGA-uitkeringen niet voor risico worden gebracht van de werkgever. Dit betekent dat de werkgever in het gelijk gestemd wordt door de rechtbank en de WHK dient te worden bijgesteld.

Deze uitspraak geeft weer eens aan dat het controleren van de WHK-beschikking jaarlijks van belang is. Een controle van de WHK-beschikking en bijbehorende instroomlijsten kan voorkomen dat onterecht toegerekende (ex)werknemers aan het licht komen er verdere actie ondernomen kan worden.

Gerelateerde dienstverlening Classen Consultancy: Duurzame Inzetbaarheid / Verlagen van verzuimkosten / Uitvoering Sociale Zekerheid / ZW & WGA eigenrisicodragen


Waarmee kan Classen Consultancy u van dienst zijn?


Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 29 12 43 34 zodat we samen kunnen kijken wat Classen Consultancy voor u kan betekenen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contact gegevens

Classen Consultancy BV

Bezoek en postadres:
Van Laerstraat 21
5921 JG Venlo

E-mail info@classenconsultancy.nl
Website www.classenconsultancy.nl

Kamer van Koophandel 72624159

BTW NL 859178043B01

Social Media

Twitter
Facebook
Google+
LinkedIn

 

Openingstijden:
Maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 18:00 uur.

 

Algemene voorwaarden

De algemene voorwaarden van Classen Consultancy zijn hier te downloaden.

 

Privacy statement

In het privacystatement van Classen Consultancy is vastgelegd hoe wij, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming, omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.